دستورالعمل بهره برداری از دستگاه اسمز معکوس RO جهت اطمینان از عملکرد مناسب سیستم تصفیه اسمز معکوس بسیار حائز اهمیت است. گرفتگی غشاهای اسمز معکوس صافی ها و یا کنترل های جریان، عملکرد سیستم را کاهش میدهد. در صورتی که گرفتگی و رسوب گذاری غشاها در مراحل اولیه تشخیص داده شود، غشاها می توانند تمیز و بازسازی شوند. روش تمیز کردن به نوع غشا و نوع رسوب گذاری بستگی دارد. غشاهای کاملاً مسدود شده و یا غشاهای پاره شده باید تعویض گردند. به علاوه، پیش فیلترها و پس فیلترها نیز بسته به حجم و کیفیت آب ورودی به سیستم تصفیه اسمز معکوس، به طور معمول باید سالی یک مرتبه و یا بیشتر تعویض گردند.
آسیب دیدن غشاهای اسمز معکوس به آسانی قابل دیدن نیست. جهت اطمینان از سلامت و عملکرد درست غشاها، آب تصفیه شده باید به صورت دوره ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. میکروارگانیسم ها، زنده و یا مرده، می توانند باعث گرفتگی غشاهای اسمز معکوس شوند. جهت جلوگیری از گرفتگی های بیولوژیکی، واحدهای اسمز معکوس باید به صورت دوره ای، به وسیله کلر و یا سایر مواد زیستی ضد عفونی شوند. کلر زنی مداوم، جهت حفظ سیستم از گرفتگی های بیولوژیکی، کلرزنی مداوم برای غشاهای سلولزی استفاده می شود.
کلر و سایر مود ضدعفونی کننده اکسید کننده، برای غشاهای فیلم نازک کامپوزیتی مضر هستند. اگر آب ورودی به سیستم با کلر آغشته شده باشد، یک واحد کربن فعال، جهت حذف مواد شیمیایی اکسید کننده قبل از رسیدن به غشاهای فیلم نازک کامپوزیتی، باید تعبیه شود. پیش فیلترهای کربن نباید برای آبهای بدون کلر استفاده شوند، زیرا باعث رشد میکروارگانیسم ها و در نتیجه گرفتگی بیولوژیکی غشاها میشوند. تعویض دوره ای فیلترهای کربن فعال، با توجه به دستورالعمل شرکت سازنده ضروری است، به خصوص بعد از یک دوره خاموشی طولانی مدت که میکروارگانیسم ها می توانند رشد و نمو کنند.
محاسبات انگشت شماری در خصوص عملکرد سیستم RO و همچنین ملازمات طراحی استفاده میشود. در سیستم RO ابزارهایی وجود دارد که به وسیله آنها کیفیت، جریان، فشار و گاهی دادههای دیگری نظیر دما و ساعتهای بهرهبرداری را نشان میدهند.
برای اندازهگیری دقیق عملکرد سیستم اسمز معکوس نیاز است با پارامترهای زیر آَشنا شد.
برای کسب اطلاعات کامل تر در این زمینه به صفحه دستورالعمل شستشوی در محل CIP ممبران های دستگاه اسمز معکوس ro مراجعه کنید. غشاهای اسمزمعکوس به صورت اجتناب ناپذیری نیاز به شستشو و تمیزکردن دورهای دارند. بسته به کیفیت آب ورودی در حدود ۱ تا ۴ بار در سال نیاز به شستشو هست. به صورت یک قانون کلی اگر افت فشار نرمال شده یا نمک عبوری نرمال شده ۱۵ درصد افزایش پیدا کند، در این زمان نیاز به پاک سازی و شستشوی غشاهای اسمز معکوس میباشد. همچنین شستشوی غشاهای سیستم اسمز معکوس را میتوان به صورت در محل یا با خارج کردن از سیستم اسمز معکوس و در خارج از محل توسط شرکت سرویسکننده که در این زمینه متخصص هستند پاکسازی کرد. طی تحقیقاتی نشان داده اند که پاکسازی در خارج از محل بسیار کارآمدتر از در محل میباشد.
شستشوی غشاهای اسمز معکوس در PH بالا و پایین برای زدودن آلودگیها از غشاها انجام میشود. جهت شستشوی رسوب گذاریها از PH پایین و برای مواد کلوییدی و رسوبهای بیولوژیکی از PH بالا جهت زدودن آلایندهها استفاده میشود. شستشوی غشاهای اسمز معکوس علاوه بر مواد شیمیایی مورد استفاده به فاکتورهای دیگری نظیر جریان ، دمای آب ، کیفیت ، گروه سرویس با تجربه برای پاکسازی مناسب غشاهای اسمز معکوس وابسته است.