سولفات آلومینیوم – آلوم – زاج سفید | شرکت شاران صنعت

سولفات آلومینیوم یا آلوم یا زاج سفید یک ترکیب با رنگ سفید و با قابلیت انحلال پذیری بسیار زیاد در آب است. سولفات آلومنیم در تصفیه آب و فاضلاب به منظور استفاده در فرایند انعقاد و لخته سازی به کار می رود. همچنین در صنایع کارتن سازی و کاغذ سازی از این ماده بسیار استفاده می شود. جهت تزریق آلوم یا زاج می توان از پکیج تزریق سولفات آلومینیوم استفاده نمود که جهت آشنایی با این پکیج ها به صفحه پکیج تزریق مواد شیمیایی مراجعه نمایید.

 

آنالیز سولفات آلومینیوم

نام های دیگر : آلوم – زاج سفید – Aluminum Sulphate – Cake Alum
فرمول شیمیایی : Al2(SO4)3·۱۶H2O
گرید : صنعتی و آزمایشگاهی
شکل ظاهری جامد : گرانول ، کریستاله و یا پودر سفید رنگ
درصد خلوص : ۹۹ درصد
درجه خلوص پودر : سولفات آلومینیوم ۱۷ درصد
جرم مولکولی : ۳۴۲.۱۵ گرم بر مول
چگالی (بی آب) : ۲،۶۷۲ گرم بر سانتی متر مکعب
نقطه ذوب : ۷۷۰ درجه سانتیگراد
اسیدیته : محلول آن در آب دارای PH اسیدی است
حلالیت در آب : در آب حل می شود

 

تولید سولفات آلومینیوم

سولفات آلومینیوم به وسیله واکنش اسید سولفوریک رقیق شده با آب با هیدروکسید آلومینیوم و اضافه نمودن آمونیوم پرسولفات به محلول و سرد نمودن تدریجی محلول در وان های پلی اتیلن ساخته می گردد. آلومینیوم سولفات با کیفیت های نازل تر توسط واکنش اسید سولفوریک با بوکسیت در دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد و در مخزن های تحت فشار و دارای میکسر تولید می گردد.

 

کاربرد سولفات آلومینیوم به عنوان منعقد کننده در فرایند انعقاد

سولفات آلومینیوم یا Alum به صورت یک ماده منعقد کننده coagulant در فرایند انعقاد و لخته سازی در سیستم های تصفیه آب و فاضلاب به کار گرفته می شود. آلوم با پیوند دادن ذره های کوچکتر موجب ایجاد توده های بزرگتری می شود که می توانند با سرعت و سهولت بیشتری ته نشین شوند.

کاربرد های سولفات آلومینیوم – آلوم

سولفات آلومینیوم در تصفیه آب بخصوص تصفیه آب آشامیدنی : این ماده بعد از انحلال در آب با سرعت با عوامل قلیایی وارد واکنش پیدا می کند و رسوب ژلاتینی هیدروکسید آلومینیوم را تولید نموده که موجب جذب نا خالصی ها و ذرات حاضر در آب می شود به گونه ای که Alumیکی از پایه های مهم در تصفیه آب شرب در دهه های قبل بوده است.
ولی پس از تحقیقات بیشتر صورت گرفته روشن گشت که استفاده از آلوم موجب افزایش غلظت آلومینیوم در آب شرب می گردد که حضور بیش از حد مجاز آلومینیم در آب شرب احتمال بروز بیماری آلزایمر را افزایش می دهد. لذا بسیاری از تصفیه خانه های آب شرب مصرف سولفات آلومینیوم در فرآیند تصفیه آب آشامیدنی را قطع نمودند.
سولفات آلومینیوم در تصفیه فاضلاب :‌ به عنوان منعقد کننده در روش انعقاد و لخته سازی به منظور تصفیه انواع فاضلاب ها به ویژه فاضلاب های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
کاغذسازی و کارتون سازی : حدود نیمی از سولفات آلومینیوم تولید شده در جهان در کاغذسازی و کارتون سازی به مصرف می رسد. این ماده با صابون کازئین ترکیب می شود و این امر میزان جذب کاغذ را تغییر دهد.
صنایع تولید روی : به علت ترکیب شدن با هالوژن هایی مانند فلوئور وکلر و تشکیل نمودن رسوب و کمک به حذف آن ها از محلول سولفات روی و به منظور ممانعت از چسبندگی فلز روی به کاتد ها مورد استفاده قرار می گیرد.
صنایع کشاورزی : در خاک های قلیایی به منظور کاهشpH خاک مورد استفاده قرار می گیرد.
صنایع نساجی : سولفات آلومینیوم در رنگرزی و چاپ روی پارچه به کار می رود.
صنایع آرایشی بهداشتی: در ساخت و تولید صابون های آلومینیوم و ژل مورد استفاده قرار می گیرد.

 

نکات ایمنی سولفات آلومینیوم

استنشاق: استنشاق سولفات آلومینیوم موجب سرفه و نفس تنگی می شود. فرد مصدوم سریعا به هوای آزاد برود. سریعا به پزشک مراجعه شود.
تماس با پوست و چشم: موجب احساس سوزش، خارش، درد و قرمزی می شود. محل تماس را به مدت ۱۵ دقیقه با آب شست و شو دهید.
گوارش: موجب سوزش شدید در معده و روده ها می گردد. همچنین امکان دارد فرد دچار اسهال ، استفراغ و تهوع شود.

 

زاج آلومینیوم

سولفات آلومینیوم می تواند به صورت ساده و یا به صورت نمک مضاعف با پتاسیم، آمونیوم یا سدیم تولید شود که در این صورت به آن زاج آلومینیوم می گویند که مهمترین آن ها نمک تشکیل شده با آمونیوم با فرمول شیمیایی NH4Al(SO4)2 است.

 

روش بسته بندی و حمل سولفات آلومینیوم – آلوم

سولفات آلومینیوم Alum در کیسه های ۲۵ و ۵۰ کیلوگرمی و پالت های ۱.۵ تنی بسته بندی و حمل می شود.

 

نگهداری سولفات آلومینیوم

سولفات آلومینیوم باید در محیط خشک و خنک نگهداری شود. همچنین این ماده نباید تحت فشار قرار گیرند زیرا در این حالت دانه های پودر به یکدیگر می چسبند و تشکیل کلوخه می‌دهند.