تصفیه آب کشاورزی | شرکت شاران صنعت

تصفیه و تولید آب کشاورزی

تصفیه آب کشاورزی با توجه به اینکه بخش عمده ای از آب مصرفی درجوامع به منظور کشاورزی و آبیاری فضای سبز استفاده می شود از اهمیت برخوردار است. کیفیت آب تصفیه شده می بایست بر اساس استاندارد سازمان محیط زیست و همچنین مطابق با نوع گیاه مورد نظر مورد توجه قرار گیرد. به منظور آشنایی با مطالب کلی تر به صفحه تصفیه آب مراجعه فرمایید.

 

تعریف تصفیه آب کشاورزی

تصفیه آب کشاورزی به تصفیه آبی گفته می شود که در مراحل گوناگون رشد ، برداشت ، فراوری و بسته بندی یک محصول کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد از جمله آبی که برای آبیاری محصولات کشاورزی ، به کاربردن آفت کش ها و کود های محلول و آبی که برای ممانعت از سرمازدگی ، شستشو یا خنک نمودن محصولات کشاورزی به کار برده می شود.

 

اهمیت تصفیه آب کشاورزی

بیشترین آب مصرفی در جوامع گوناگون جهت آب کشاورزی مورد مصرف قرار می گیرد لذا تامین آب کشاورزی بخش مهمی از چاش تامین آب برای کشورهای مختلف است به خصوص در کشورهایی که در مناطق خشک و نیمه خشک واقع هستند و عمده محصولات کشاورزی آن ها به صورت غیر دیم و آبی کشت می شود.

همینطور باید به این مسئله توجه داشت که تصفیه آب کشاورزی و کیفیت آب کشاورزی نقش مهمی در کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی ایفا می کند.
همچنین امروزه از یک طرف با توجه به آلودگی آب های سطحی توسط انواع آلاینده ها مانند صنایع بسیاری از این آب ها در واقع به نوعی پساب تبدیل شده اند که می بایست با استفاده از انواع فرایند تصفیه آب کشاورزی برای استفاده به حدود کیفی مورد نظر برسند.

از طرف دیگر منابع آب زیر زمینی و چاه های کشاورزی یا با توجه به استفاده بی رویه آنقدر میزان املاح وشوری آن ها بالا رفته که دیگر بدون تصفیه آب کشاورزی قابل استفاده نیستند و یا به وسیله انواع فاضلاب ها و پساب ها دچار آلودگی شده اند و می بایست مورد تصفیه قرار گیرند.

یکی دیگر از موارد مهم در تصفیه آب کشاورزی حفاظت از خاک می باشد زیرا آبیاری مزارع کشاورزی با آب های شور علاوه بر تولید محصول بی کیفیت در دراز مدت موجب شوری و عدم حاصلخیزی خاک می شود.

 

تصفیه آب فضای سبز و کشاورزی برای آبیاری قطره ای

کیفیت آب در سیستم های مکانیزه و آبیاری قطره ای از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا عدم تصفیه آب فضای سبز و کشاورزی و پیرو آن کیفیت پایین و املاح بالا موجب کیپ شدن لوازم آبیاری و قطره چکان ها می گردد. منابع آب کشاورزی جهت تصفیه بستگی به ظرفیت منابع زیرزمینی ، موقعیت جغرافیایی زمین کشاورزی و عوامل دیگر ، منبع آبی که برای کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد شامل موارد زیر است. در صورت آلوده بودن هر یک از این منابع آب نیاز به تصفیه آب کشاورزی جهت تولید آب مناسب برای کشاورزی ضروری است.

منابع آب سطحی مانند رودخانه ، دریاچه و دریا
منابع آب زیرزمینی مانند آب چاه
آب شهری ( آب لوله کشی )
منابع آب نامتعارف مثل پساب تصفیه شده
اجرای استخر جهت جمع آوری آب باران

 

کیفت آب تصفیه شده کشاورزی

بسته به نوع محصولی که قرار است در زمین کشت شود ، مثمر یا غیر مثمر بودن درختان و عوامل دیگر کیفیت آب تصفیه شده متفاوت خواهد بود. مهمترین پارامتر های کیفی آب کشاورزی شامل موارد زیر است :

قلیائیت pH : دامنه pH مناسب آب کشاورزی ۶.۵ تا ۸.۵ است که در این بازه گیاهان دارای راندمان و رشد به نسبت بهتری هستند که می بایست در صورت نیاز می بایست تنظیم pH در تصفیه آب کشاورزی لحاظ شود.

کل املاح محلول TDS : TDS مناسب برای کشاورزی به میزان زیادی با نوع محصول در رابطه است. میزان TDS کمتر از ۱۰۰۰ برای اغلب گیاهان مجاز است. برای گیاهان حساس تر نسبت به شوری مانند صیفی جات و گیاهان گلخانه ای TDS کمتر از ۳۰۰ توصیه می شود. برای برخی از گیاهان و درختانی که در خاک های شور راندمان و رشد بهتری دارند مانند درختان پسته TDS برابر با ۱۵۰۰ توصیه می شود. لذا پارانتر کل املاح محلول باید در تصفیه آب کشاورزی به عنوان مهم ترین پارامتر لحاظ گردد.

پارامترهای مهم دیگری نیز در تنصفیه آب کشاورزی به عنوان استاندارد آب کشاورزی مورد توجه است که به خصوص در صورت استفاده از پساب برای کشاورزی و آبیاری فضای سبز در صفحه استاندارد محیط زیست برای خروجی پساب این پارامترها را مورد نظر قرار دهید.

 

روش های تصفیه آب کشاورزی – تولید آب کشاورزی

از مهمترین فرآیند های تصفیه آب کشاورزی و تولید آب کشاورزی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

فیلتراسیون
تصفیه بیولوژیکی
اختلاط و هوادهی
اولترافیلتراسیون
اسمز معکوس
ضدعفونی

 

تصفیه آب پرورش گیاهان دارویی – کشت گیاهان دارویی

کیفیت آب می تواند نقش مهمی در خواص ، کیفیت و مزه گیاهان دارویی داشته باشد لذا تصفیه آب و کنترل خصوصیات آب در کشت و پرورش گیاهان دارویی به صورت تخصصی تر مورد نظر قرار می گیرد.