تصفیه فاضلاب و تصفیه پساب | شرکت شاران صنعت

تصفیه فاضلاب

تصفیه فاضلاب امروزه از اهمیت زیادی در همه کشورها از جمله ایران برخوردار است و سازمان حفاظت محیط زیست قوانینی را تحت عنوان ” حداکثر غلظت آلاینده ها در پساب خروجی ” و ” آئین نامه جلوگیری از آلودگی آب ” به منظور حفاظت منابع پذیرنده از اثرات فاضلاب تدوین کرده است و کلیه منابع تولید کننده فاضلاب را بر آن داشته تا نسبت به تصفیه فاضلاب تولیدی و رساندن کیفیت آن به مقادیر مجاز مورد نظر و یا بازچرخانی و استفاده مجدد از فاضلاب و پساب اقدام نمایند.

در این راستا شرکت مهندسی شاران صنعت به عنوان یکی از شرکت‌های فعال در زمینه تصفیه فاضلاب پروژه های متعددی را طراحی ، اجرا ، نصب و راه اندازی نموده است. کلیه طراحی ‌ها وابسته به کیفیت فاضلاب ورودی و کیفیت پساب تصفیه شده مورد نظر با توجه به منابع پذیرنده فاضلاب شامل چاه جاذب ، آب‌های سطحی و مصارف کشاورزی و آبیاری فضای سبز و بر اساس استانداردهای سازمان محیط زیست انجام می گیرد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با محصولات و خدمات شرکت شاران صنعت در زمینه تصفیه فاضلاب یکی از گزینه های ارائه شده زیر را انتخاب کنید و برای آشنایی بیشتر با این مبحث ادامه مطلب را مطالعه فرمایید.

محصولات : پکیج تصفیه فاضلاب – تصفیه خانه بتنی فاضلابپکیج جدا سازی روغنسپتیک تانکچربی گیر

خدمات : تصفیه فاضلاب صنعتیبهداشتی انسانیبیمارستانیشهریخانگیخاکستری

تصفیه فاضلاب چیست

مفهوم و تعریف تصفیه فاضلاب به اینگونه بیان می شود که فرآیندی است که در آن فاضلاب به پسابی تبدیل می شود که می تواند با کمترین اثرات زیست محیطی به چرخه طبیعت بازگردد یا به طور مستقیم مورد استفاده مجدد قرار گیرد. برای مطالعه این تعریف می توانید به لینک ویکی پدیا مراجعه کنید. همچنین به مکان یا سیستمی که عملیات تصفیه فاضلاب در آن انجام می شود تصفیه خانه فاضلاب یا در مقیاس های کوچک تر پکیج تصفیه فاضلاب گفته می شود.

اهداف و اهمیت تصفیه فاضلاب

امروزه افزایش روز افزون مصرف آب با وجود منابع محدود از یک سو و آلوده شدن این منابع به واسطه فاضلاب ناشی از فعالیت‌های گوناگون زیستی ، کشاورزی و صنعتی از سوی دیگر موجب ایجاد مشکلات عمده در تامین کمی و کیفی آب گردیده است.
از این رو هدف ، لزوم و ضرورت تصفیه فاضلاب جلوگیری از آلودگی محیط زیست و حفاظت از کیفیت منابع آب و از طرفی تولید پساب تصفیه شده به عنوان یک منبع جهت مصارف گوناگون و تامین بخشی از آب مورد نیاز بوده و یکی از مهم ترین راهکارها در برون رفت از بحران کمبود آب به شمار می‌ آید.

تاریخچه تصفیه فاضلاب و پساب

بر خلاف سیستم های انتقال فاضلاب و پساب که قدمتی طولانی دارند تاریخچه تصفیه فاضلاب در ایران پیشینه ای کوتاه تر و نزدیک به صد سال دارد. در ایران نیز استفاده از تصفیه خانه های پیشرفته سابقه ی طولانی ندارد و قدیمی ترین تصفیه خانه ایران تصفیه خانه صاحبقرانیه می باشد که در سال ۱۳۴۰ آغاز به کار کرده است.

انواع تصفیه فاضلاب

تصفیه فاضلاب بهداشتی انسانی : فاضلاب بهداشتی فاضلابی است که بر اثر استفاده انسان از آب جهت مصرف های بهداشتی تولید می شود و چون توسط انسان تولید می شود به آن فاضلاب انسانی هم گفته می شود. عمده ترین فعالیت هایی که منجر به تولید این نوع فاضلاب می شود شامل سرویس های بهداشتی ، شستشوی ظروف ، استحمام ، شستشوی سطوح و لباسشویی می باشد. مسلما تصفیه فاضلاب های بهداشتی بیشترین حجم پروژه ها را نسبت به سایر انواع فاضلاب ها دارا می باشد.

تصفیه فاضلاب شهری : فاضلاب شهری شامل فاضلاب بهداشتی و به عبارتی فاضلاب خانگی و علاوه بر آن شامل اماکن عمومی ، مراکز تجاری و اداری ، صنایع داخل شهر و همچنین رواناب می باشد. سیستم هایی که به این منظور تعبیه می شوند معمولا یا به صورت تصفیه خانه های محلی و یا به صورت تصفیه خانه مرکزی در نظر گرفته می شوند.

تصفیه پساب صنعتی : فاضلاب های صنعتی شامل فاضلابی است که توسط انواع فعالیت های صنعتی تولید می شوند.

تصفیه فاضلاب کشاورزی : به فاضلابی که توسط انواع فعالیت های کشاورزی تولید می شود فاضلاب کشاورزی گفته می شود.

تصفیه نشتاب ، رواناب و سیلاب : نشتاب از طریق دیوارهای متخلخل و یا توسط اتصال ها ، ترک ها و شکستگی ها به شبکه جمع آوری وارد می شود. رواناب سیلابی است که از طریق دریچه های شبکه جمع آوری ، زهکش های پی ، ناودانی پشت بام و موارد مشابه وارد شبکه جمع آوری فاضلاب و در نهایت وارد سیستم تصفیه فاضلاب می شود. به رواناب ناشی از باران و برف سیلاب می گویند.

پارامترهای فاضلاب جهت تصفیه

مشخصات کیفی فاضلاب ، آلاینده های فاضلاب و یا به عبارتی پارامتر های تصفیه فاضلاب شامل موارد زیر می باشند.

مواد آلی قابل تجزیه بیولوژیکی : شامل پروتئین ها ، قندها و چربی‎ها هستند که با پارامترهایی چون COD ، BOD و TOC مورد سنجش قرار می گیرند.

کل جامدات معلق : شامل جامداتی که اندازه آن ها بزرگ تر از یک میکرون باشد و با پارامتر TSS مورد ارزیابی قرار می گیرند.

کل جامدات محلول : شامل انواع کاتیون ها و آنیون ها مانند سدیم ، پتاسیم ، نیترات ، سولفات و غیره می باشد و با پارامترهای TDS ، EC ، Hardness و یا به صورت تفکیکی در تصفیه فاضلاب مورد ارزیابی قرار می گیرند.

عوامل بیماری زا یا میکروارگانیسم ها : شامل باکتری ها ، ویروس ها ، قارچ ها ، انگل ها و پروتوزوئرها هستند.

فلزات سنگین : شامل نیکل ، کروم ، سرب ، جیوه ، کادمیوم ، ارسنیک ، روی و غیره می باشند که خصوصا در تصفیه فاضلاب های صنعتی بسیار مورد توجه می باشند.

مواد مغذی یا مواد غذایی گیاهی : عموما شامل فسفر و ازت می باشد که ناشی از مواد دفعی مانند ادرار و مدفوع و همچنین کاربرد مواد شوینده می باشند.

مواد آلی با مقاوم بالا نسبت به تجزیه بیولوژیکی یا مواد آلی سنتتیک : شامل ترکیب هایی مانند ‌آفت کش ها ، حشره کش ها ،‌ فنل ها ، ترکیبات آروماتیک و غیره می باشند.

مواد پرتوزا : موادی که پرتوهای رادیواکتیو از خود منتشر می کنند.

آلودگی حرارتی : دما بر انواع اکوسیستم های حیات تاثیر گذار می باشد و در نتیجه در بسیاری از فرایندهای تصفیه فاضلاب موثر می باشد.

تصفیه فاضلاب چگونه انجام می شود

مهمترین روش های تصفیه فاضلاب به سه بخش اصلی زیر تقسیم بندی می شوند که هر کدام از آنها شامل روش ها و فرآیند های گوناگونی می باشند.

روش های بیولوژیکی تصفیه فاضلاب : در تصفیه بیولوژیکی فاضلاب از انواع میکروارگانیسم ها و باکتری ها استفاده می شود. این میکروارگانیسم ها مواد آلی تجزیه پذیر بیولوژیکی را تجزیه و به مواد ساده به عنوان پساب تصفیه شده و توده بیولوژیکی به عنوان لجن تبدیل می نمایند. این روش به عنوان یکی از مهمترین و به خصوص مقرون به صرفه ترین روش های تصفیه فاضلاب از لحاظ هزینه های اپراتوری و بهره برداری به ویژه در فاضلاب های بهداشتی و بیولوژیکی مورد استفاده قرار می گیرد. از فرآیند های متداول بیولوژیکی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
روش لجن فعال متعارف CAS
روش لجن فعال هوادهی گسترده EAAS
روش راکتور ناپیوسته متوالی SBR
روش بیوراکتور غشاییMBR

روش های فیزیکی تصفیه فاضلاب : روش هایی هستند که بر پایه اندازه و جرم آلودگی های موجود در فاضلاب عمل می نمایند. مهمترین این روش ها شامل موارد زیر می باشد :
آشغالگیر
ته نشینی های ثقلی
سیستم های فیلتراسیون مانند فیلتر شنی و فیلتر کربنی

روش های شیمیایی تصفیه فاضلاب : در تصفیه شیمیایی فاضلاب با اضافه نمودن مواد شیمیایی و با روی دادن فعل و انفعالات شیمیایی موجب جداسازی و حذف آلودگی ها از فاضلاب می شویم. مهمترین این روش ها شامل موارد زیر است :
ترسیب شیمیایی
اکسیداسیون شیمیایی

مراحل تصفیه فاضلاب

مراحل تصفیه فاضلاب به صورت کلی به شرح زیر می باشد.

جمع آوری فاضلاب : شامل عملیات انتقال فاضلاب تولیدی تا محل تصفیه خانه می باشد.

آشغالگیری : معمولا اولین مرحله از هر عملیات تصفیه مرحله آشغالگیری است.

تصفیه اولیه فاضلاب : جهت آماده نمودن فاضلاب برای ورود به بخش تصفیه ثانویه و معمولا شامل حذف مواد جامد معلق می باشد. روشهایی از جمله آشغالگیری ، ته نشینی ، شناورسازی ، خنثی سازی و تنظیم pH و همچنین متعادل سازی که از مهمترین عملیات های تصفیه فاضلاب می باشند.

تصفیه ثانویه فاضلاب : مرحله ای است که در آن جامدات معلق ذره ای و BOD5 حذف می شود و با توجه به طراحی انجام شده شامل روشهای متنوعی است اما به طور کلی مترادف و یا شامل تصفیه بیولوژیکی می باشد.

تصفیه نهایی فاضلاب : در تصفیه نهایی یا پیشرفته معمولا پس از مراحل اولیه و ثانویه و به منظور افزایش کیفیت پساب خروجی از تصفیه خانه به خصوص جهت استفاده مجدد در عملیات تصفیه فاضلاب انجام می شود.

ضدعفونی : شامل حذف مواد میکروبی از فاضلاب بوده و معمولا در مراحل انتهایی صورت می گیرد.

تصفیه و آبگیری لجن : به معنای بی خطر سازی ، امحا و یا استفاده مجدد از لجن مازاد تصفیه خانه ها در عملیات تصفیه فاضلاب لحاظ می شود.

هزینه تصفیه فاضلاب

مهمترین عوامل تعیین کننده هزینه تصفیه فاضلاب شامل نوع فاضلاب ، مقدار فاضلاب و استاندارد خروجی فاضلاب می باشد. به منظور طراحی و اجرای پروژه ها و یا بهره گیری از مشاوره های فنی و برآورد های مالی می توانید با کارشناسان شاران صنعت تماس بگیرید.

1 دیدگاه

  1. رضا ناظری گفت:

    خیلی عالی بود و کاملا مفید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *