ابزار دقیق به هدف مانیتورینگ ، ثبت اطلاعات و فرآیندهای کنترلی به منظور افزایش راندمان و نگهداری از سیستم در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند. این سیستم ها معمولا دارای سیستم های هشدار دهنده نیز هستند که در شرایط خاص باعث آگاه ساختن بهره بردار میشود. پارامترهایی از قبیل فشار ، میزان جریان ، سطح level ، دما و غیره توسط این ابزار پایش می شوند. می توانید با انتخاب یکی از گزینه های زیر محصول مورد نظر خود را انتخاب نمایید.
سیستم پایش منابع آب
سیستم پایش آنلاین پساب خروجی تصفیه خانه فاضلاب
اهمیت ابزار دقیق
از آنجایی که اکثر صنایع بطور پیوسته در حال بهره برداری هستند، کنترل دستی آنها راه حل منطقی نیست، درنتیجه استفاده از سیستم های پایش آنلاین مورد توجه قرار گرفته است. تمامی سیستم های کنترلی نیازمند یک اتاق کنترل مرکزی هستند که اطلاعات به دست آمده را ذخیره و آنالیز کند.
معیارهای انتخاب ابزار دقیق
سیستم های ابزار دقیق سیستم های بسیار پیچیده ای هستند. مهم ترین ملاحظات در طراحی تجهیزات و سیستم های کنترلی عبارتند از:
- شرایط محل
- مزایای سیستم
- انتخاب سیستم
- نیاز های سیستم
- عملکرد سیستم کنترل و ابزار دقیق
- در دسترس بودن سیستم
- تعهد اپراتورها و مدیریت سیستم
اهداف استفاده از ابزار دقیق
در سطح پایه، سیستم های ابزار دقیق به هدف فرآیندهای راهبری، نگهداری، ایمنی و تهیه اسناد ایجاد میشود. به طور کلی هدف از سیستم کنترل و ابزار دقیق باید ایجاد بهترین و سریع ترین کنترل باشد. تجهیزات ابزار دقیق به عنوان ابزاری برای اندازه گیری، نمایش دادن و آنالیز پارامترهای مختلفی از قبیل (Level، میزان جریان، فشار، دما و فلاکس جریان) در صنعت آب و فاضلاب بکار میرود.
برای آشنایی با محصولات و خدمات شرکت شاران صنعت در زمینه ابزار دقیق می توانید با کارشناسان ما در شرکت تماس حاصل فرمایید. همچنین می توانید در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر به ادامه مطلب مراجعه نمایید.
اجزاء تشکیل دهنده سیسستم های کنترل و ابزار دقیق
در هر سیستم کنترل و ابزار دقیق علاوه بر اجزا اصلی کنترل که شامل کامپیوتر و ریزپردازنده است، سه قسمت دیگر نیز وجود دارد که عبارتند از:
- سنسور و یا مبدل (Sensor, Transducer)
- اجزا آماده سازی سیگنال (Signal Conditioner)
- کنترل کننده (Actuator)
- نمایشگر
سنسور و یا مبدل
این سیستم شرایط، حالات و یا متغیر های مورد نظر را ثبت کرده و تولید سیگنال میکند. معمولا سیگنال خروجی به صورت الکتریکی است. امروزه از مبدل های مختلفی استفاده میشود که میتوانند شرایط سیال (جریان، فشارlevel سیال)، میزان رطوبت، بخار هوا، دما و … را دریافت کنند. عمل این بخش تبدیل کمیت های فیزیکی به سیگنال الکتریکی است.
مشخصه های مبدل ها
مشخصه های مبدل ها به دو دسته استاتیکی و دینامیکی تقسیم میشود.
- مشخصه های استاتیکی: حالت پایدار بین پارامتر فیزیکی در ورودی و خروجی. مشخصه های خطی بودن (Linearity)، حساسیت و یا قدرت تفکیک (Sensitivity)، قابلیت تکرارپذیری (Repeatability) و Hysteresis از جمله مشخصه های استاتیکی مبدل هاست.
- مشخصه های دینامیکی: در تعریف این نوع مشخصات میتوان گفت که خروجی با چه سرعتی نسبت به تغییرات در ورودی تغییر میکند. از مشخصه های دینامیکی میتوان به ثابت زمان (Time Constant)، زمان مرده (Dead Time)، پاسخ فرکانسی اشاره کرد.
اجزا آماده سازی سیگنال
این قسمت مهمترین بخش در سیستم های ابزار دقیق است. مهمترین وظیفه این اجزا تبدیل داده های خام ورودی به اطلاعات است. داده های ورودی معمولا به صورت آنالوگ هستند و باید به اطلاعات دیجیتال تبدیل شوند، درنتیجه تمامی این سیستم ها باید دارای یک مبدل آنالوگ به دیجیتال باشند.
کنترل کننده
این سیستم معمولا آخرین مرحله در سیستم ابزار دقیق است که میتواند شامل:
- یک کلید (در حالت باز یا بسته)
- یک شیر (در حالت کاملا باز یا بسته و یا نیمه باز)
- یک وسیله الکترومغناطیسی
- یک موتور
نمایشگر
این جزء سیگنالها را ثبت میکند، نشان میدهد و یا باعث انتقال سیگنال میشود. در سیستم های ساده نمایشگرها به صورت دیجیتال نبود ولی امروزه تمامی نشانگرها دیجیتالی هستند.
موارد کاربرد ابزار دقیق
ابزار دقیق تقریبا در تمامی صنایع تولیدی و دیگر صنایعی که نیاز به سیستم های پایشی دقیق دارند استفاده می شود.
کاربرد ابزار دقیق در صنعت آب و فاضلاب
در صنعت تصفیه آب و فاضلاب از تجهیزات ابزار دقیق برای مراحل مختلف تصفیه استفاده میشود. دسته بندی زیر توصیفی اجمالی برای ابزار دقیق مورد استفاده است.
- ورودی تصفیه خانه
در ورودی تصفیه خانه در قسمت ایستگاه پمپاژ، ابزار کنترلی به منظور کنترل و مانیتورینگ میزان پمپاژ به تصفیه خانه مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در قسمت ورودی تصفیه خانه از تجهیزات اولتراسونیک به منظور اندازه گیری دبی ورودی به تصفیه خانه استفاده می شود.
- تصفیه مقدماتی
در تصفیه مقدماتی فاضلاب به منظور اطمینان از کیفیت تصفیه و راندمان واحد های مختلف تصفیه از ابزار های کنترلی به منظوراندازه گیری چگالی و ضخامت پتوی لجن تشکیل شده در مخازن ته نشینی استفاده می شود. همچنین از این ابزار برای مانیتورینگ خط انتقال و برگشت لجن و مانیتورینگ هاضم ها و مخازن نگهداری لجن نیز استفاده می شود. در تصفیه مقدماتی با استفاده از سیستم های پایش آنلاین میزان هوادهی، میزان نیتروژن آمونیاکی و میزان مواد ته نشین شده اندازه گیری می شود.
انواع تجهیزات ابزار دقیق موردماستفاده در صنعت تصفیه آب و فاضلاب
در سیستم های نوین تصفیه فاضلاب کیفیت پسآب خروجی و نحوه بهره برداری از سیستم بستگی به آنالیز ها و داده هایی دارد که از تجهیزات ابزار دقیق حاصل میشود. تجهیزات ابزار دقیقی که در تصفیه خانه های آب و فاضلاب استفاده می شود شامل موارد زیر می باشد.
- اندازه گیر اولتراسونیک سطح (Ultrasonic Level Transmitters)
- لول سوئیچ
- فلومترهای اولتراسونیک
- فلومترهای الکترومغناطیس
- فلومتر های گازی
- فرستنده های فشار
- ابزار آنالیز آب
- PH متر
- آنالیزور جامدات معلق
- آنالیزور اکسیژن محلول
- آنالیزور پتانسیل اکسیداسیون احیا
- اندازه گیر کلر باقی مانده
- سیستم هشدار دهنده نشت کلر
- آنالیزور BOD و COD
- آنالیزور نیترات، نیتروژن آمونیاکی، فسفر کل، TOC