تصفیه آب شامل مجموع فرآیندها و واحد هایی است که در آن مواد آلاینده مورد نظر در آب به طور کامل حذف و یا به مقدار مورد نیاز با توجه به محل و نوع مصرف آب کاهش پیدا می کنند. اهمیت تصفیه آب با توجه به اهمیت آب سالم و بهداشتی برای انسان ، موجودات زنده و محیط زیست قابل توجه بوده و یکی از مهمترین دغدغه های جوامع امروز است. تصفیه آب معمولا به منظور تولید آب به عنوان صنعتی ، آشامیدنی و کشاورزی مطرح می باشد.
آشنایی با محصولات شاران صنعت در این زمینه : دستگاه تصفیه آب – دستگاه آب شیرین کن – دستگاه اسمز معکوس – دستگاه تبادل یونی – دستگاه سختی گیر – فیلتر شنی – فیلتر کربنی – میکرو فیلتر – اولترا فیلتر – دستگاه ازن ساز – دستگاه اشعه فرابنفش – پکیج تزریق کلر
آشنایی با خدمات شاران صنعت در این زمینه : تصفیه آب صنعتی – خانگی – آشامیدنی – کشاورزی – گلخانه ای – استخر – پرورش ماهی – تصفیه آب شهری – دریا – چاه – رودخانه – تولید آب فوق خالص – آب دمین – آب دیونیزه – آب مقطر
ضرورت تصفیه آب – اهمیت تصفیه آب
اهمیت تصفیه آب از دو جهت مورد توجه است :
حذف آن دسته از مواد که سبب ایجاد بیماری می شوند و برای سلامتی خطرناک می باشند. کیفیت آب آشامیدنی باید به گونه ای باشد که سلامت انسان را در کوتاه مدت و یا بلند مدت تهدید نکند.
حذف موادی که حضور آنها به صورت کلی در یک سیستم موجب بروز مشکلاتی می شود به طور مثال سبب ایجاد بو ، طعم و ظاهری نامطلوب در آب می گردد
مهمترین عوامل انتخاب روش تصفیه آب
مهمترین عوامل در تعیین روش و میزان تصفیه آب شامل موارد زیر می باشد.
مشخصات کیفی آب : با توجه به مصرف نهایی از آب که می تواند شامل آب آشامیدنی ، آب صنعتی و غیره می باشد نوع و میزان آلاینده های موجود در آب و روش تصفیه مشخص می شود.
مشخصات کمی آب : دبی آب و یا به عبارتی حجم آب مورد نیاز در مدت زمان معین یکی دیگر از مواردی است که در انتخاب یک روش مناسب تاثیر گذار است. ممکن است یک روش در یک دبی خاص از لحاظ فنی و اقتصادی روش مناسبی بوده اما در دبی بالاتر توجیه پذیر نباشد.
هزینه تصفیه آب و هزینه های تعمیر و نگهداری
ایمنی و موثر بودن سیستم تصفیه ی آب
انواع تصفیه آب از نظر مصارف
مهمترین مصارف آب که در صنعت تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد شامل موارد زیر است :
تصفیه آب صنعتی
آشامیدنی
کشاورزی
در حدود ۷۰ درصد از کل آب مصرفی جهان به صورت آبیاری در بخش کشاورزی ، حدود ۲۲ درصد در صنایع و تنها در حدود ۸ درصد از کل آب مورد استفاده از کل کره زمین به مصرف خانگی و آشامیدنی اختصاص دارد.
انواع تصفیه آب از نظر منابع آب
مهمترین منابع آب که مورد استفاده قرار می گیرند و در صورت آلودگی می بایست قبل از مصرف مورد تصفیه قرار گیرند به شرح زیر است :
تصفیه آب چاه یا آب زیرزمینی
سطحی یا رودخانه
دریا
تاریخچه تصفیه آب
تاریخچه تصفیه آب به دو تا چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح بر می گردد که در آن زمان آب آلوده را توسط جوشاندن بر روی آتش و یا با گرمای آفتاب و یا به وسیله فروبردن آهن داغ در درون آن و همچنین با عبور دادن از لایه های شن و دانه های درشت تصفیه می کردند.
آلاینده های مهم در تصفیه آب
آلاینده های مربوط به سلامت موجودات شامل ترکیباتی است که می توانند به صورت طبیعی یا توسط انسان و یا به دلیل تصفیه نادرست سلامت بشر را به خطر بیاندازند. این آلاینده ها همچنین می توانند به آلاینده هایی که حتی در مقادیر بسیار کم سبب بروز انواع بیماری ها در موجودات شود تبدیل گردد. این آلاینده ها شامل پاتوژن ها ، مواد غیر آلی مثل آرسنیک ، نیترات ، نیتریت و همچنین محصولات جانبی ضد عفونی کننده ها که در طی عملیات ضد عفونی ایجاد می گردند می باشد.
آلاینده های ظاهری ، ویژگی های ظاهری آب مانند طعم ومزه ، رنگ و غیره را تحت تاثیر قرار می دهد. بیشتر این آلاینده ها به صورت مستقیم برای سلامتی مضر نیستند اما حضور آنها باعث بروز مشکلات به صورت غیر مستقیم برای سلامتی فرد می شوند و می بایست در تصفیه آب مورد توجه قرار گیرند. آلاینده های ظاهری شامل کدورت ، حضور آهن و منگنز ، رنگ نامطلوب ، بو تخم مرغ فاسد که توسط گاز هیدروژن سولفید تولید می گردد سختی و غیره می باشد.
پارامتر های مهم در تصفیه آب
پی اچ pH
کل جامدات محلول TDS
سختی آب Hardness
کل جامدات معلق TSS
کدورت Turbidity
کل کربن آلی TOC
کل کربن آلی محلول DOC
میزان اکسیژن خواهی شیمیایی COD
میزان اکسیژن خواهی بیولوژیکی BOD
انوان فلزات سنگین
استانداردهای تصفیه آب
استاندارد کیفیت آب برای کاربری شرب
استاندارد کیفیت آب برای کشاورزی
استاندارد کیفیت آب برای اکوسیستم های آبی
استاندارد کیفیت آب برای آب های صنعتی
روش های تصفیه آب
روش های تصفیه به منظور حذف آلاینده ها به سه دسته اصلی زیر تقسیم می شوند :
روش های فیزیکی تصفیه آب
روش های شیمیایی
روش های بیولوژیکی
مهمترین واحدهای تصفیه آب
مهمترین واحد های تصفیه آب به شرح زیر می باشند :
انعقاد و لخته سازی
ته نشینی و زلال سازی
DAF شناور سازی با هوای محلول
فیلتر شنی
فیلتر کربنی
میکرو فیلتر
الترافیلتر
نانو فیلتر
اسمز معکوس
تبادل یونی
ضد عفونی و گند زدایی با پکیج تزریق کلر ، ازن ساز و اشعه UV
واحد اکسیداسیون
تزریق مواد شیمیایی
سختی گیری با آهک
دفع لجن
کنترل طعم و بو
کنترل خوردگی
هزینه تصفیه آب
هزینه تصفیه آب به دبی آب ، نوع و میزان آلاینده ها و روش تصفیه بستگی دارد.