روش های تصفیه فاضلاب صنعتی به منظور تصفیه پساب ناشی از فعالیت های مرتبط با فرآوری مواد خام و فرآیند های تولیدی بکار می روند. فاضلاب صنعتی بسته به نوع صنعت و مواد فرآوری شده دارای ترکیبات بسیار متنوعی است. برخلاف فاضلاب شهری، مشخصات فاضلاب صنعتی بسیار متغیر بوده و تصفیه آن مستلزم بکارگیری روش ها و فرآیندهای متفاوت است.
دستیابی به اهداف کیفیتی مناسب پساب مستلزم انتخاب روش های تصفیه فاضلاب صنعتی متناسب است. انتخاب و چینش فرآیندهای تصفیه فاضلاب صنعتی از الزامات برنامه مدیریت زائدات محسوب می شود.
هدف اصلی تصفیه مقدماتی و اولیه در روش های تصفیه فاضلاب صنعتی آماده سازی فاضلاب صنعتی جهت تخلیه در تصفیه خانه شهری و یا فرآیندهای بیولوژیک و فیزیکوشیمیایی بعدی است. از تصفیه مقدماتی جهت کاهش یا حذف مواد سمی و یا مواد بازدارنده فرآیند بیولوژیک استفاده می شود. همچنین در این مرحله از روش تصفیه فاضلاب صنعتی می توان از اکسیداسیون شیمیایی یا سایر روش ها جهت آماده سازی مواد آلی مقاوم جهت تجزیه بیولوژیک استفاده کرد.
مواد محلول و کلوئیدی عبور کرده از تصفیه مقدماتی و اولیه، دارای ماهیت آلی بوده و از قابلیت تصفیه بیولوژیک برخوردارند. فرآیندهای بیولوژیک مورد استفاده در روش های تصفیه فاضلاب صنعتی در واقع تسریع روند طبیعی تجزیه بمنظور تثبیت فاضلاب پیش از دفع یا استفاده مجدد است. در روش های تصفیه فاضلاب صنعتی، بدلیل قدرت و بار آلی بالا، اغلب از فرآیندهای چند مرحله ای استفاده می شود. بار آلی بالای این فاضلاب ها تصفیه هوازی را با مشکل مواجه می کنند. از اینرو، فرآیند های بی هوازی بمنظور کاهش بار آلی فاضلاب پیش از فرآیند هوازی و یا به عنوان تنها فرآیند بیولوژیک در روند تصفیه مد نظر قرار می گیرند. شکل ۲ انواع فرآیندهای بیولوژیک مورد استفاده در روش های تصفیه فاضلاب صنعتی را نمایش می دهد.
بسیاری از انواع فاضلاب های صنعتی حاوی مواد آلی و معدنی هسستند که حذف آن ها در روش های تصفیه فاضلاب صنعتی معمول دشوار و یا غیرممکن است. این دسته از مواد را می توان از طریق جذب بر سطح جامدات فعال حذف کرد. تصفیه فاضلاب صنعتی به روش جذب سطحی فرآیند تجمع مواد موجود در محلول بر سطحی مناسب است که در آن نرخ جذب با افزایش غلظت آلاینده، افزایش دما و کاهش وزن مولکولی آلاینده افزایش می یابد. کربن فعال، رزین های مصنوعی، آلومینا فعال، سیلیکا ژل، خاکستر بادی و ذغال اسفنجی جاذب های مورد استفاده در روش های تصفیه فاضلاب صنعتی را تشکیل می دهند.
تبادل یونی از فرآیندهای فیزیکی مورد استفاده در روش های تصفیه فاضلاب صنعتی است که در آن یون های محلول در فاز مایع یا گاز جای خود را با یون های ماده جامد نامحلول عوض می کنند. زئولیت با ظرفیت جذب نسبتاً بالا پر کاربردترین ماده طبیعی در فرآیند تبادل یون است. رزین ها بخش عمده مواد مصنوعی تبادل یون مورد استفاده در روش های تصفیه فاضلاب صنعتی را تشکیل می دهند.
فرآیند اکسیداسیون شیمیایی از روش های تصفیه فاضلاب صنعتی است که بمنظور اکسایش آلاینده هایی که در روش های معمول از جمله تصفیه بیولوژیک از بین نمی روند مورد استفاده قرار می گیرد. روش تصفیه فاضلاب صنعتی اکسیداسیون شیمیایی بکارگیری اکسیدکننده هایی بمنظور تغییر ساختار شیمیایی ترکیبات است. اکسیداسیون شیمیایی در کنترل بو، کنترل سولفید هیدروژن، کنترل رنگ، حذف آهن و منگنز، گندزدایی، کنترل رشد بیولوژیک و گرفتگی واحدهای تصفیه و سیستم توزیع و اکسیداسیون ترکیبات آلی خاص بکار می رود. بعلاوه، این نوع از روش های تصفیه فاضلاب صنعتی در سال های اخیر جهت بهبود تصفیه مواد آلی غیرقابل تجزیه بیولوژیکی، حذف اثرات بازدارندگی ترکیبات بر رشد میکروبی و کاهش یا حذف مسمویت برخی ترکیبات بر رشد میکروبی نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
فیلتراسیون به عنوان یک روش تصفیه فاضلاب صنعتی به معنی جداسازی یا حذف مواد دانه ای و کلوئیدی از فاز مایع است. غشاء بعنوان مانعی بین فازها عمل می کند. از این روش تصفیه فاضلاب صنعتی به منظور جداسازی گونه های مولکولی و یونی از جریان فاضلاب صنعتی استفاده می شود. فرآیند های غشایی به میکروفیلتراسیون، اولترافیلتراسیون، نانوفیلتراسیون، اسمز معکوس، دیالیز و الکترودیالیز طبقه بندی می شود.