دستورالعمل بهره برداری از فرایند لجن فعال با توجه به اینکه در این روش از فعالیت میکروارگانیسم ها جهت تصفیه فاضلاب استفاده می شود و در واقع ما با یک اکوسیستم زنده که بر اساس فعالیت بیولوژیکی باکتری ها عمل می نماید روبرو هستیم دارای جنبه های گوناگونی است و می بایست جهت بهره برداری مناسب به تمامی آن ها توجه نمود. اوپراتوری و بهره برداری صحیح از فرایند لجن فعال نقش مهمی در عملکرد مناسب سیستم بیولوژیکی لجن فعال دارد. جهت تعمیر ، نگهداری ، اپراتوری ، راهبری و بهره برداری روش لجن فعال نیاز است تا یک دستورالعمل و راهنما فراهم باشد تا اوپراتور مطابق با آن عملیات اپراتوری را انجام دهد. در این بخش مهمترین موارد و دستورالعمل ها جهت بهره برداری روش لجن فعال ارائه می شود.
به منظور بهره برداری مناسب از روش لجن فعال می بایست واحد های مختلف این فرایند را بشناسیم. در فرایند لجن فعال واحدها به شرح ذیل می باشند.
تمهیدات دوره ای فرایندی در بهره برداری لجن فعال به صورت روزانه :
تمهیدات دوره ای فرایندی در بهره برداری لجن فعال به صورت هفتگی :
تمهیدات دوره ای فرایندی در بهره برداری لجن فعال به صورت ماهانه :
بهره برداری از بلوئر هوادهی : بلوئر ها وظیفه هوادهی به فاضلاب را در حوضچه هوادهی بر عهده دارند و به عنوان قلب فرایند لجن فعال محسوب می شوند که همواره باید روشن و در حال کار باشند.
پمپ های نصب شده در ایستگاه متعادل ساز از نوع پمپ مستغرق فاضلابی می باشد، جهت کاربرد بهینه و بهره برداری این پمپ ها لازم است موارد ذیل رعایت گردد:
سیستم فوق از یک مجموعه محرک مکانیکی به همراه شفت و پروانه ساخته شده است. جهت نگهداری سیستم فوق رعایت موارد ذیل الزامی می باشد.
پمپ تزریق کلر از نوع پمپ های دیافراگمی می باشد که جهت تزریق کلر به داخل حوضچه مورد استفاده قرار می گیرند. جهت کارکرد بهینه این پمپ لازم است موارد ذیل رعایت گردد:
تولید کف در حوض هوادهی در فرایند لجن فعال : پدیده تولید کف یا فومینگ یکی از مشکلات بهره برداری از فرایند لجن فعال می باشد که در حوضچه هوادهی اتفاق می افتد. به منظور آشنایی بیشتر با این پدیده و روش های رفع آن به مقاله تولید کف در حوض هوادهی مراجعه نمایید یا فایل کامل همین بخش را از لینک بهره برداری از فرایند لجن فعال PDF مطالعه نمایید.
رایزینگ و بالکینگ در فرایند لجن فعال : پدیده رایزینگ و بالکینگ یکی از مهمترین و عمده ترین مشکلات بهره برداری فرایند های لجن فعال می باشد که در حوض ته نشینی ثانویه روی می دهد و موجب می شود تا لجن بر روی سطح ته نشینی جمع شده و علاوه بر ایجاد منظره نامطلوب به همراه پساب تصفیه شده از حوض ته نشینی خارج شده و کیفیت پساب تصفیه شده را کاهش می دهد. به منظور آشنایی بیشتر با این پدیده و روش های رفع آن به مقاله رایزینگ و بالکینگ در فرایند لجن فعال مراجعه نمایید یا فایل کامل همین بخش را از لینک بهره برداری از فرایند لجن فعال PDF مطالعه نمایید.
جهت اطمینان از صحت عملکرد واحدهای تصفیه بیولوژیکی به روش لجن فعال می بایست در حین بهره برداری برخی از شاخص های کلیدی را به طور دائم تحت بررسی و کنترل قرار داد. جهت اندازه گیری بسیاری از این پارامتر ها و کنترل فرایند مجموعه ای از آزمایشات می بایست انجام شود.
میزان دبی ورودی و خروجی به تصفیه خانه می بایست مطابق با طراحی کنترل شود.
یا در آزمایشگاه مستقر در محل تصفیه خانه انجام می شود و یا نمونه به آزمایشگاه معتمد محیط زیست ارسال و آزمایشات انجام می گردد. مهمترین پارامتر ها شامل COD ، BOD ، TSS ، pH و تعداد کل کلیفرم ها می باشد.
دبی خط برگشت لجن نیز بین ۵۰ تا ۱۵۰ درصد فاضلاب ورودی می باشد که معمولا در اوایل بهره برداری بیشتر بوده و پس از یک ماه با گذشت زمان میزان آن را کمتر می کنند.
اگر لجن برگشتی در بهره برداری بیش از حد معمول باشد.
اگر لجن برگشتی در بهره برداری کم باشد، شرایط غیرمطلوب ذیل ایجاد می گردد.
در بهره برداری از روش لجن فعال نیاز است تا لجن با سن بالاتر و مقدار بیشتر در حوض هوادهی را به صورت دوره ای تخلیه نمود. لذا بهره بردار تصفیه خانه می بایست جهت حفظ میکروارگانیزم ها، توازن بین برنامه تخلیه لجن ، برگشت لجن و ورودی فاضلاب ایجاد کند که این کار توسط برآوردهای رنگ ، سن ، نحوه ته نشینی و عوامل دیگر امکان پذیر است.
رنگ لجن در سن های مختلف آن متفاوت می باشد. لجن با سن کمتر دارای رنگ قهوه ای روشن تر و لجن با سن های بالاتر دارای رنگ قهوه ای شکلاتی می شود. سن لجن در بهره برداری فرآیند تصفیه لجن فعال از نوع هوادهی گسترده به طور معمول ۲۰ تا ۳۰ روز می باشد.
توسط سنسور اندازه گیری آنلاین اکسیژن و یا توسط آزمایشگاه در محل اندازه گیری می شود. اکسیژن محلول یکی از عوامل رشد و زنده بودن میکروارگانیسم ها در تانک هوادهی می باشد. میزان اکسیژن محلول در تانک هوادهی می بایست در حدود ۲ میلی گرم در لیتر در تمام سطح مخزن هوادهی تأمین شود. در مرحله رشد باکتری ها در اوایل بهره برداری سیستم که سن لجن پایین است هوادهی بیشتر جهت تامین میزان ۲-۳ میلیگرم در لیتر اکسیژن محلول مناسب تر خواهد بود. این میزان در سن بالای لجن که رنگ فاضلاب تیره تر می شود بین ۱-۲ میلی گرم در لیتر پیشنهاد می گردد. توجه شود که جهت عدم رشد باکتری های رشته ای در بهره برداری لجن فعال میزان اکسیژن محلول در حوض هوادهی نباید کمتر از ۱ میلی گرم در لیتر شود.
یا در آزمایشگاه مستقر در محل تصفیه خانه انجام می شود و یا نمونه به آزمایشگاه معتمد محیط زیست ارسال و آزمایشات انجام می گردد.
عملکرد مناسب سیستم ته نشینی در لجن ثانویه تاثیر بسزایی در کیفیت فاضلاب خروجی از تصفیه خانه دارد. بدین منظور برای کنترل عملکرد ته نشینی از شاخص حجمی لجن SVI استفاده می شود. به منظور آشنایی بیشتر با این شاخص و روش محاسبه آن به مقاله شاخص حجمی لجن SVI جهت تعیین قابلیت ته نشینی مراجعه نمایید یا فایل کامل همین بخش را از لینک بهره برداری از فرایند لجن فعال PDF مطالعه نمایید.
جهت رشد مناسب تر میکروارگانیسمها حداقل نسبت اهم مواد غذایی مورد نیاز آنها می بایست رعایت شود. نسبت BOD به نیتروژن به فسفر مورد نیاز در فاضلاب خام ۱۰۰:۵:۱(BOD:N:P) می باشد. که این نسبت در فاضلاب های بهداشتی انسانی در محدوده مورد نظر قرار دارد ولی در فاضلاب های صنعتی ممکن است جهت تامین این موارد نیاز به پکیج تزریق مواد مغذی مانند اوره و فسفر باشد.
دما نیز در فرایند شکل گیری لجن تاثیر گذار است. در دماهای بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد سرعت رشد میکروارگانیزم ها افزایش می یابد. در بهره برداری معمولا میزان تخلیه لجن افزایش و از طرف دیگر میزان برگشت لجن کاهش می یابد.
در دماهای پایین تر از ۱۰ درجه سانتیگراد سرعت رشد میکروارگانیزم ها کاهش یافته و همچنین وزن لجن نیز سبکتر می شود. در بهره برداری معمولا میزان تخلیه لجن کاهش و از طرف دیگر میزان برگشت لجن افزایش می یابد.
pH مناسب در حوضچه هوادهی جهت فعالیت میکروارگانیزم ها در بهره برداری از فرایند لجن فعال بین ۶ تا ۸ می باشد. در فاضلاب های بهداشتی انسانی و بیمارستانی معمولا پی اچ فاضلاب ورودی در همین بازه می باشد اما در فاضلاب های صنعتی ممکن است به سیستم تنظیم pH نیاز باشد.
جریان های موجی ، جریان های میانبر ، ورودی فاضلاب بیش از حد طراحی ، تلاطم در حوض ته نشینی و موارد مشابه که موجب می شوند سیکل تصفیه از نظر هیدرولیکی در مدت بهره برداری دچار مشکل شود.